Social Media Zoeken Partners

Coehoorn communicatie

AdresMail JanJanarendz.nl
1 Juli 2019 - 09:29

Een onhandige tweet

Dit weekend was ik niet blij met een tweet van mezelf. Door een ongelukkige formulering werd deze verkeerd opgevat. Alsof ik mezelf beter zou vinden dan de huidige journalisten van de Leeuwarder Courant. Alsof Jantien de Boer niet onafhankelijk zou zijn.

Natuurlijk bedoelde ik dat niet. Maar je kon het wel zo lezen. En dat besefte ik pas na een lange dag verhuizen bij mijn dochter in Groningen...

Wat was er gebeurd? De LC had het CDA gevraagd of er gedurende de provinciale coalitieonderhandelingen een journalist mocht meelopen met de fractie. Het CDA stemde in en gaf journaliste Jantien de Boer de ruimte. Een dappere stap. Het verslag, zaterdag in de krant, bood een prachtig en verhelderend inkijkje.

Het kan echter nog spannender, als een journalist aanschuift bij de onderhandelingen zelf, waarbij dus alle coalitiepartners aan het woord komen. Dit was de boodschap van mijn tweet. Maar er stond:   

De volgende keer een onafhankelijk schrijver bij de coalitieonderhandelingen ? durfden het wel aan:

Doordat ik de term 'onafhankelijk schrijver' gebruikte (in plaats van journalist) en doordat het woord coalitieonderhandelingen verderop in de zin stond, ging het mis. Voor mij was 'onafhankelijk schrijver' op deze plek een synoniem voor journalist. In Opsterland, waar ik vorig jaar verslag deed van de formatie en informatie, gebruikte de gemeenteraad de term omdat ik geen journalist meer ben. Maar tweetlezers dachten wellicht dat ik nu mijzelf bij de provincie naar voren wilde schuiven als schrijver.

En ze kregen hiervoor wellicht ook nog bevestiging doordat ik onderaan de tweet naar mijn eigen website linkte, en niet zoals in voorgaande gevallen naar de site van Opsterland. Mijn tweet was buitengewoon flauw en borstklopperij, werd mij per DM meegedeeld. 

Achteraf kan ik mij de reacties goed voorstellen. Het was een onhandige tweet. Maar laat één ding duidelijk zijn: Qua onafhankelijkheid kan in Nederland niets op tegen een journalist. Dus ik ook niet (meer). En dus is de medewerking van de provinciale CDA-fractie minstens even gewaagd als het initiatief van Opsterlands Belang vorig jaar. 

Maar een weergave van de onderhandelingen zelf is nog gewaagder. Vandaar mijn nieuwe (sterk verbeterde;-) tweet van zaterdag:  

Interessant verslag, geslaagd experiment !  Dapper om de krant toe te laten . De volgende keer ook bij de onderhandelingen een journalist?

Mijn conclusie is overigens dat het zo ver nog niet is of nooit zal komen. Het ultieme bewijs hiervoor: De krant heeft niet eens een verzoek gedaan om bij de onderhandelingen aanwezig te mogen zijn. 

                                                                                         Foto Hoge Noorden/Jaap Schaaf

Vorige blog