4 Juli 2013 - 13:28

Afscheid van mijn schooltje

De Veenhoop nam deze week na 93 jaar afscheid van de basisschool. Als oud-leerling ging ik kijken bij de sluitingsceremonie. Het was een soort reünie, want vele Veenhopers en oud-leerlingen wilden afscheid nemen van dit belangrijke deel van hun leven.

Mijn ouders en hun broers en zussen gingen er ooit ook naar school. Toen was OLS De Veenhoop niet lyts mar krigel, maar middelgroot en traditioneel. Meester Brandsma was streng, er werd klassikaal gestampt en linkshandigen moesten met rechts schrijven.

Mede door de vele schipperskinderen zaten er soms meer dan honderd leerlingen in de bankjes. In twee of drie lokalen. Nu waren er nog zestien kinderen over, inclusief kleuters.

De Veenhoop ging met de tijd mee. Dat was goed te zien aan het afscheidsfeest. Geen saaie redes en hotemetoten, maar een doorlopende voorstelling met muziek, zang en acts. Hand in hand mocht iedereen nog een keer de school in en uit. Het was mooi, het boek kan dicht.

Lees ook: Mijn schooltje dicht

21 Juni 2013 - 19:51

PR voor Us Koƶperaasje

ToulukeVoorlichting en pr. Ik vond het vroeger een raar vak op de school voor journalistiek. Saaie hoorcolleges en in het wilde weg folders maken. Vanmiddag was de journalist Jan Arendz voor het eerst ook pr-adviseur.

De overstap lijkt groot, maar zo voelde het niet bij de kick off van Us Kooperaasje in Raerd. Je spreekt met dezelfde mensen (Henk Kroes, Hans Konst, Marga Waanders) over dezelfde dingen. Alleen sta je nu aan hun kant.

Het mooie is dat je voorafgaand aan het feestje bijna alle werk al gedaan hebt. De ontmoetingen en het applaus uit de zaal zijn de slagroom op jouw taart.

Als journalist  moet je in het dorpshuis op zoek naar nieuws en na afloop naar de krant om het stukje te tikken. Nu verzend je het persbericht dat je thuis al klaar hebt liggen. Plus de foto van oud-collega Catrinus van der Veen van de starthandeling. Die jij toch maar mooi hebt bedacht!

3 April 2013 - 13:23

Ochtendkrant ontregelt

LC ochtendkrantDe Leeuwarder Courant verschijnt sinds gisteren in de vroege ochtend. Een goeie stap van mijn krant, daar niet van. Maar ik moet erg wennen. Al voor je werk de hele krant lezen gaat niet. Ik wil eerst zelf aan de slag. Dus pak ik hem 's middags nog een keer.

Zou ik nog in vaste dienst zijn geweest bij de LC, dan was ik niet blij geworden van de nieuwe werktijden. Altijd 's avonds paraat en 's ochtends uitslapen, dat ligt me niet zo. Een ochtendmens gaat vrolijk aan de arbeid en wil daarna ontspannen.

Zo'n nieuw werkritme heeft ook gevolgen voor je privéleven. Mijn vriendin staat 's ochtends voor haar werk om kwart voor zes op. Wanneer zou ik haar dan nog zien? Gelukkig ben ik freelancer.

Foto: Catrinus van der Veen

4 Maart 2013 - 15:37

Mijn schooltje dicht

Mijn oude schooltje, de basisschool in De Veenhoop, sluit nu dan toch de deuren. Opmerkelijk: op verzoek van school en ouders zelf. Tijden veranderen.

Jarenlang is de school met opheffing bedreigd. Toen ik in de vijfde klas zat, waren er nog maar veertien leerlingen. Je werd nauwelijks uitgedaagd. Toch dacht niemand aan opgeven. Nee, het kleinschalige werd vooral geïdealiseerd; Lyts mar krigel.

Wij protesteerden bij de gemeenteraad in Drachten en bij de Tweede Kamer in Den Haag. Geregeld haalde het knusse, vriendelijke schooltje de media. We kwamen in de Leeuwarder Courant en we moesten naar de studio van Omrop Fryslân. 

Uiteindelijk werd de school een dependance van OBS De Swetten in Drachten. Zo werd het voorbestaan nog jaren gerekt. Maar nu krijgen de nadelen de overhand, ziet ook het dorp zelf. De tijden zijn veranderd.

15 Februari 2013 - 10:41

Debat in tijdschrift

Na twintig jaar Leeuwarder Courant schrijf ik opeens ook voor een tijdschrift. Dat is even wennen, maar hartstikke leuk! In Noorderbreedte heb ik sinds kort een eigen rubriek: Tafel voor Twee.

We zoeken onderwerpen die de tongen losmaken in Noord-Nederland en bedenken er een stelling bij. Een voor- en tegenstander gaan in debat aan een speciaal voor de rubriek gemaakt tafeltje.

In het decembernummer ging het over de duurzaamheid van Energy Valley contra kolencentrales in de Eemshaven. Deze maand debatteren Tweede Kamerlid Lutz Jacobi en VNO/NCW Noord-voorzitter Lambert Zwiers over het samengaan van de noordelijke provincies (zie foto Reyer Boxem, gemaakt in de statenzaal van het Friese Provinsjehûs).

In het dubbelinterview kunnen de gesprekspartners het onderwerp flink uitdiepen. Er zijn liefst vier pagina's  beschikbaar. Zo is Noorderbreedte een noordelijk podium voor discussie. In de volle breedte!   

Waarom een tijdschrift ook wennen is? Het duurt zo lang voordat je artikel gedrukt staat. Maanden van tevoren begint de voorbereiding al. Krijg bij voorbeeld twee drukbezette bestuurders maar eens tegelijk aan tafel! Ik ben nog nooit zo goed voorbereid geweest op een interview!

22 Januari 2013 - 14:16

Een naam uit een sprookje

Jan CoehoornEen merk staat of valt met de naam. Daar kom je bij de start van een bedrijfje al snel achter (zie blog: Een naam bedenken). Bij de promotie van het toerisme in Zuidoost-Friesland zit dat wel snor. Het netwerk kreeg de naam Friese Wouden.

Beter kan niet, betoogde mijn 'partner in crime' Jan Coehoorn van Ogylvy. Hij presenteerde vanmorgen een strategie voor de ondernemers in de regio. ,,De Friese Wouden is bijna een sprookje'', oreerde Coehoorn. Daarnaast zijn wouden doorgaans uitgestrekt, wat ,,een oerwoud aan mogelijkheden'' suggereert.

Verder associëren mensen wouden met ongerepte natuur. Voeg daarbij de 100 procent naamsbekendheid van Friesland - en de Randstad heeft de streek De Friese Wouden binnen een half jaar ,,tussen de oren''. Weg met windstreeknamen als Zuidoosthoek en Zuidoost-Friesland!

Het is wel jammer dat de noordelijke Friese Wouden hun eigen weg zijn gegaan. Zou je beide wouden samenvoegen, dan had je een nog sterker merk. De onderhnemers omarmden de strategie van Coehoorn trouwens.

Nu gauw mooie borden plaatsen langs de belangrijkste invalswegen: Welkom in de Friese Wouden. Lekker geheimzinnig. De stichting van Jan Hofstra en Barend Potjer kan aan de slag! Laat het sprookje beginnen!

10 Januari 2013 - 12:01

Vrijwilligerswerk is net werken

Een freelancer heeft meer tijd voor vrijwilligerswerk dan een politiek verslaggever in vaste dient bij een krant. Je kunt meer je eigen agenda bepalen. Bovendien houd ik tijd over doordat ik veel thuis werk.

Zo redeneerde is dus vorig jaar. Met als gevolg dat ik inmiddels een dag per week onbezoldigd tekst en advies lever. Iets te veel? Misschien. Maar het is ook een investering. Met vrijwilligerswerk bouw je een nieuw netwerk op, waaruit later opdrachten rollen.  

Wat ik zoal vrijwillig doe? Sinds een jaar ben ik bestuurslid van Doarpsrounte, de stichting die jaarlijks Koninginnedag (met optocht) organiseert in mijn woonplaats Beetsterzwaag. vanaf oktober maken we al weer nieuwe plannen.

Verder ben ik communicatieadviseur van Beetsterzwaag Natuurlijk Genieten. Deze stichting bevordert het toerisme in het dorp. Toen wij vorig jaar een interne conferentie in Lauswolt organiseerden, kwamen we er achter dat liefst 90 dorpsbewoners vrijwillig actief zijn voor het toerisme! Voor hen geef ik bij voorbeeld een workshop persbericht schrijven of een cursus social media.

Mijn lidmaatschap van de Ronald McDonald Business Breakfast Club Drachten (foto) brengt eveneens gratis verricht werk met zich mee.  Ik schrijf onder meer maandelijks het verslag van de ontbijtbijeenkomsten. Als donateur steun je de Ronald McDonald Hoeve in Beetsterzwaag, maar aan de andere kant heeft dit netwerk mij al vijf opdrachten opgeleverd.

Mijn stelling: Bij een goed netwerk hoort vrijwilligerswerk! Vrijwilligerswerk hoort dus bij je werk!

13 November 2012 - 14:49

Kleine klant bevalt

2012-11/sjoerd-veenstra_1.jpgIk geniet van kleine ondernemers. Neem nou makelaar Sjoerd Veenstra van Makelaarswerk in Drachten. Hij laat zich niet uit het veld slaan door de huizencrisis. Blijft altijd creatief en positief.

Op twitter zeurt hij nooit over kosten, regeringsmaatregelen of lage omzetten. Hij vertelt over huizen die wel zijn verkocht en over de voordelen van een woning kopen in crisistijd.  Hij bouwt een aanhangwagen met een reclamebord erop en zet die stiekem langs de weg.

Zijn nieuwste innovatie is een fotocamera op een telescoopstatief. Hiermee kan de jonge makelaar foto's vanaf 7 meter hoogte maken. Handig als je bij voorbeeld een tussenwoning niet goed in beeld kan krijgen.

Vanmiddag belde ik een andere kleine klant. Jubbegaster Pieter Ytsma is altijd bereikbaar en nooit te beroerd je direct te helpen. Zelfs op een bijzondere dag als vandaag. ,,Kan ik je straks even terug bellen? Mijn vrouw is aan het bevallen.''

Lees ook het blog over Willem de Goede uit Heerenveen.

29 Oktober 2012 - 09:59

Portfolio

2012-10/foto-directeuren-1.jpgWordt het niet eens tijd voor een portfolio op de website? Ja, voor opdrachtgevers kan het interessant zijn te weten voor wie ik heb gewerkt. En vooral wát ik heb gedaan. Want na tien maanden heeft deze zzp'er heel wat nieuwe ervaringen opgedaan. De journalist heeft bijgeleerd.

De grootste klus kreeg ik van yspeert vwl advocaten in Groningen en Drachten. Ik interviewde medewerkers en schreef de basisteksten voor de website. En ik volgde er een cursus hoe met teksten de vindbaarheid op internet te verhogen. Cenes Drachten (foto) ben ik dankbaar voor hun mooie nieuws dat ik meermalen in persberichten mocht omzetten.

Andere opdrachtgevers waren CDA Fryslân (publieksversie schrijven van rapport over gezondheidszorg), Expo Achtkarspelen (leiden forumdiscussie), Bevordering Toerisme Beetsterzwaag (workshop persbericht schrijven), Vogelvlucht BV Schipborg (cursus social media), Galerie Terbeek Beetsterzwaag (persberichten en organisatie opening expositie), Bewegingscentrum Leeuwarden (persberichten) en Provinciale Staten Fryslân (essay vergadercultuur).

Ook schreef ik webteksten en/of persberichten voor twee makelaars, een notariskantoor, een psycholoog en een psychiater. Het overzicht is niet compleet. Want ik schrijf bij voorbeeld columns namens anderen. En soms word je ingehuurd door communicatiemakelaars. Die maken dat liever niet bekend.

In november begint het werk voor de nieuwe Enerzjy Koöperaasje Fryslân. De komende jaren zal ik de nieuwsbrieven en persberichten verzorgen. Een mooie klus met continuïteit. En een werkgever met een prettige boodschap.

Verder ben ik nog steeds journalist bij de Leeuwarder Courant. Een prachtig podium. Daarnaast schrijf ik voor het tijdschrift Noorderbreedte. Vanaf december heb ik er een vaste interviewrubriek over hot items in Noord-Nederland. Kortom, een zeer gevarieerde productie in het eerste jaar als zzp'er!

20 September 2012 - 15:33

Stemhokjesgeest

2012-09/stemhokje.jpgVVD en PvdA boekten vorige week een verpletterende stembuswinst. Maf dat opiniepeilers de grote partijen extra groot kunnen maken en de kleintjes kleiner. Maar op dit soort zaken ben ik als voormalig politiek verslaggever sindsdien niet aangesproken.

Nee, de inrichting van het stembureau, daarover kreeg ik vragen. Waarom kunnen de leden van het bureau meekijken met de kiezer in het stemhokje? Vroeger stonden de panelen toch andersom, zodat niemand kon zien waar je kleurde met het rode potlood?

In de media vond ik er niets over terug. Alleen een ingezonden brief in de Telegraaf. ,,Waarom hangen er geen gordijntjes voor de stemhokjes? Dit is een schending van mijn privacy'', fulmineerde Catharina Valent uit Almere.  

Wie op lijst 1 of 2 stemt, hoeft het stembiljet ,,ter grootte van een kussensloop'' nauwelijks open te slaan en niet om te keren. Anderen moeten dit juist wel. Veel stembureauleden zijn lid van een grote partij en kunnen zo zien wie hun 'vrienden' niet zijn.

De hokjes zijn omgedraaid om te voorkomen dat partners elkaar hun wil opleggen of dat begeleiders bepalen wat geestelijk gehandicapten stemmen. Een goede zaak. Maar wanneer komen er betrouwbare  stemcomputers?