27 Januari 2018 - 12:41

Expedities Culturele Hoofdstad

Naast alle kunstprojecten zijn er tijdens Leeuwarden-Fryslân 2018 de expedities. Dit is het verdiepingsprogramma van Culturele Hoofdstad. In groepen trek je door de provincie en leer je Fryslân en de Friezen kennen.

Uitgangspunt voor de dagreizen zijn de global goals van de Verenigde Naties. Per werelddoel willen we laten zien hoe Fryslân er mee bezig is. Denk aan biodiversiteit, schoon water, duurzame energie, innovatie en onze eigen mienskip.

Laat je door deskundigen meevoeren naar de toekomst van mienskip, economie of natuur. Volg het spoor van de Friese koe, de grutto of de otter.

De hele dag staat in het teken van het thema. Dus ook de locaties, de evenementen en het eten en drinken.

In april beginnen we met de try-outs voor groepen. Er zijn dan dagreizen over zuivel, schoon water, innovatie en levensbeschouwing. Meer informatie? Mail naar info@janarendz.nl.

14 December 2017 - 14:28

Een wolk van een fontein

Love, de eerste fontein van het Culturele Hoofdstadproject 11fountains, is vandaag geplaatst op het Stationsplein in Leeuwarden. Samen met Roel en Mees van Dalen waren we er uiteraard bij om te filmen voor de documentaire over de elf fonteinen in de elf steden. Omstanders bleven lang hangen en de meesten reageerden enthousiast.

Kunstenaar Jaume Plensa uit Barcelona heeft twee hoofden van een net niet volwassen jongen en meisje laten maken. De gelaatstrekken zijn uitgesproken vaag, zeg maar mistig, wat precies past bij een mistfontein. ,,Het lijkt wel of je ze niet goed scherp kan stellen'', zag natuurfotograaf Marcel van Kammen. De witte hoofden leken ook net wolken toen ze op weg naar hun bestemming even in de lucht bungelden. Facebook herkent de beelden trouwens wel als gezicht, want je kunt ze taggen.

Een van de omstanders was Friduwih Riemersma, die in het Friesch Dagblad vaststelde dat de hoofden van Plensa geen kunst zijn, omdat ze ook elders al staan. Een kunstwerk kan nooit een kopie van een ander kunstwerk zijn, vertelde ze voor het oog van onze camera. Bovendien heeft de mienskip niet gevraagd om elf kunstwerken, luidt haar kritiek. De openbare ruimte leent zich niet altijd voor kunst. 

Bij de officiële opening op 18 mei komt er dankzij Wetsus een nevelwolk rond de hoofden te hangen. Als het tenminste niet harder waait dan kracht 4. Dat viel de Catalaan Plensa op toen hij op een vroege ochtend door Fryslân reed, de nevelsluiers boven de grazige weiden. De vraag is of Friese kunstenaars met inheemse ogen ook op het idee van een mistfontein waren gekomen.

Foto: Bram Hulsman

20 Oktober 2017 - 13:08

Nostalgie


Jan! Gistermiddag op de Wirdumerdijk in Leeuwarden. Een rijzige en grijze fietser roept mijn naam. Hij flitst voorbij, maar pikt me toch zomaar uit het winkelend publiek. Hij stopt en staat recht voor me. Dit moet iemand uit een grijs verleden zijn. De kleuterschool in Boornbergum? Militaire dienst in Venlo of Assen? Nee, de PA in Drachten, zegt hij. Nu zie ik het, Doede Postma uit de parallelklas - ja zoveel studenten had de Pedagogische Academie aan de Eikesingel toen nog. We hadden twee Doedes op school; leraar en troubadour Doede Veeman en Doede de flierefluitende student. In 32 jaar heb ik hem niet meer gezien. Mijn conclusie na ons gesprek: Ik ben na het onderwijs allerlei andere dingen gaan doen, Doede is na allerlei andere dingen het onderwijs ingegaan.


''Tweeëndertig jaar, wel een beetje raar.''


Het was sowieso een nostalgische middag. In de Ossekop (café Eygelaar) nam Ger Bosklopper afscheid, het laatste rudiment van de tijd dat de Leeuwarder Courant nog een meneer was. Prachtig om vooral die oude oud-collega's weer es te zien. En Ger schitterde als vanouds met zijn veelal behoudende kritieken. Journalist ben je voor ruim 100 procent en een leven lang!


En het lukte weer niemand om ruzie met hem te krijgen.


 
29 Augustus 2017 - 13:00

Een documentaire maken

Werken voor televisie is nieuw voor mij. De research-klus voor de documentaire Elf Fonteinen bevalt uitstekend. Al een maand of acht is het heerlijk toeven in de elf Friese steden en stadjes. Zoeken naar verhalen in schitterende monumenten en op zonnige terrasjes, wat wil je nog meer?

Er valt me een groot verschil op met de krantenjournalistiek. Regisseur Roel van Dalen gaat heel amicaal om met de mensen die we volgen. Ik zie zelfs omhelzingen en kusjes. Dat is in de ogen van een dagbladjournalist behoorlijk klef. Not done.

Toch kiest Roel hiermee geen partij, want ook de band met tegenstanders van de fonteinen is uiterst vriendschappelijk. ,,Je bouwt aan een langlopende relatie'', verklaart Roel. Uit oprechte belangstelling, en met als doel dat mensen ,,open gaan'' natuurlijk. Want zeggen wat je echt vindt - op camera - is een drempeltje waar velen overheen geholpen moeten moeten.

Er ontstaan vriendschappen en we zijn geen journalisten, benadrukt Roel steeds. Toch filmen we wat er werkelijk gebeurt. Dat is volgens mij de truc! De documentaire wordt in mei 2018 in drie delen uitgezonden op NPO2. Daarnaast maakt producent Pieter van Huystee Film een film voor vertoning in de Nederlandse bioscopen en op buitenlandse festivals.

Foto: Als in de fonteincommissie van Workum een mooie discussie op gang komt, begint Roel opeens te filmen.

21 April 2017 - 13:53

Vacature als herinnering

Als je van werk of functie verandert word je opgevolgd (zit daar maar niet over in). Soms ook wordt een vacature opengesteld. Als je de tekst leest, denk je ''Goh, heb ik dat allemaal gedaan en gekund?'' Toch mooi, een advertentie als beloning voor gedane arbeid! Mijn herinnering aan werken bij de provinsje:

Woordvoerder provincie Fryslân

Waarom?

‘Help de pers belt’, maar die angst kennen we niet bij de provincie Fryslân. Berichtgeving in de media is voor ons een van de mogelijkheden om aan de buitenwereld te laten zien wat er speelt bij de provincie Fryslân en waar het provinciale bestuur zich mee bezighoudt. Aan de andere kant houden de media ons een spiegel voor. Welke behoefte aan nieuws is er, wat willen de mensen van ons weten en hoe komen we over? Het is goed daar met een kritische blik naar te kijken.

Als woordvoerder wil je, met in het achterhoofd het provinciebelang, de media zo goed en zo snel mogelijk verder helpen. De kranten, omroepen en andere media kloppen jaarlijks zo’n 800 keer bij je aan met een vraag.

Wat?

Binnen de grenzen van onze mogelijkheden beantwoord je alle vragen van de media vlot, helder en volledig. Dit gebeurt in overleg met bestuurs- en communicatieadviseurs. Ook rek je je optimaal uit om (audiovisuele) media te faciliteren.

Antwoorden deel je niet alleen met de pers, je hebt samen met betrokken collega’s ook overwogen of het van belang is dezelfde informatie via eigen kanalen nog te delen (als dat al niet is gebeurd).

Je draagt bij aan een soepel verloop van het wekelijkse persgesprek. Je ziet er op toe dat persberichten en achterliggende documenten tijdens het persgesprek beschikbaar zijn, nadat je een laatste blik geworpen hebt op het taalgebruik.

Het versturen van (pers)berichten gebeurt onder jouw regie.

Met de communicatiecollega’s neem je het initiatief om te zoeken naar nieuwe wegen om de pers en de buitenwereld te informeren.

Hoe?

Je begeeft je door het hele provinciehuis, hebt contact met de collega’s op de projectbureaus en overtuigt medewerkers van het belang van goede perscommunicatie. Je werkt samen in de driehoek met het klantencontactcentrum en de online redactie. Samen bepaal je aan de hand van zoekgegevens en vragen welke actuele onderwerpen als toptaak op de website komen. Daarnaast sta je geregeld in contact met de bestuursadviseurs en/of bestuurders.

Wie?

Je hebt in de eerste plaats jarenlange ervaring met de media en bent thuis in het openbaar bestuur. Je kunt goed met mensen omgaan, bent ‘zacht in de communicatie’ en ‘hard op de inhoud’. Intern weet je collega’s te overtuigen op basis van argumenten.

Bij de pers ben je als spreekbuis van de provincie gezaghebbend. Je kent je pappenheimers of leert ze snel kennen. Je weet wat je wel en niet kunt zeggen tegen bepaalde journalisten. Ook weet je wat het juiste moment is om bepaalde informatie wel of niet te geven.

Je vindt het zelf ook leuk om de antwoorden te vinden op de vragen waar de journalisten mee komen. Je kent de wereld van social media en weet ook wat je daar als woordvoerder zelf wel en niet kunt doen.

Natuurlijk beheers je het Nederlands en Fries uitmuntend, zowel in woord als geschrift. Je hecht aan eenvoudig taalgebruik en hebt een hekel aan jargon.

Team

Je maakt onderdeel uit van het corporate communicatieteam dat onderdeel is van het Publyksplein.

5 April 2017 - 12:40

Nieuwe profielen

Een nieuwe move en daarom nieuwe profielen op de social media. De meest serieuze staat vanzelfsprekend op LinkedIn (ja, en op de foto ben ik al weer vijf jaar ouder):

Jan Arendz werkt als zzp'er onder meer voor Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân 2018 en voor Pieter van Huystee Film. Hij was tot voor kort algemeen woordvoerder van de provincie Fryslân (november 2013 - april 2017). Daarvoor was hij verslaggever, eindredacteur en redactiechef bij de Leeuwarder Courant (1992-2012).  Opdrachtgevers sinds 2013 zijn bij voorbeeld yspeert advocaten (Groningen, Drachten Emmen), Us Koöperaasje en tijdschrift Noorderbreedte.

Foto: provincie Fryslân/Klaas Pot

19 Januari 2017 - 14:18

Weer een nieuwe move

Weer ga ik iets nieuws doen. Na twintig jaar Leeuwarder Courant, twee jaar zzp en drieënhalf jaar provincie Fryslân neem ik het heft weer in eigen handen.

Samen met Leeuwarden-Fryslân 2018 (Culturele Hoofdstad) zijn we mooie plannen aan het maken. Daarnaast doe ik de research voor een driedelige documentaire voor de NTR over de komst van fonteinen in de elf Friese steden. Over beide projecten later meer.

In maart vertrek ik dus bij de provincie Fryslân. Dan ben ik er drieënhalf jaar algemeen woordvoerder geweest. Een boeiende en leerzame tijd. Als journalist kreeg ik een prachtige kans om in de keuken van het openbaar bestuur te kijken. Dat zouden meer redacteuren moeten doen.

Tegelijkertijd kreeg ik in feite een gratis opleiding tot communicatieadviseur. Het was een geweldige tijd met veel jonge en creatieve mensen om me heen. Echt genieten. Bedankt collega’s (op de foto bij mij thuis in Beetsterzwaag), ik ga jullie nog vaak opzoeken!

Maar de baan was tijdelijk. Als er dan weer wat moois voorbijkomt, moet je die kans grijpen. Bovendien ben ik zzp’er in hart en nieren. Veel vrijheid, verschillende opdrachtgevers en zelf plannen maken, daar krijg ik enorme energie van.

19 Januari 2017 - 09:53

Soep en dioxine op Bali

 

Na een intense vakantie bij je dochter in Indonesië plaats je enthousiast de mooiste foto’s op Facebook. Prachtig, maar ik wil ook de keerzijde van de medaille kwijt. Hier op de weblog, waarschijnlijk in de hoop dat er ooit iets zal veranderen.

Bali, 1 januari 2017. Kuta Beach. Zo ver het oog reikt ligt er afval op de waterlijn van het populaire surfstrand. Vooral hout en plastic, maar vandaag ook veel vuurpijlen. Een bulldozer schuift het afval op hopen. De fijnste deeltjes plastic blijven achter.

Elke dag spoelt er nieuw plastic aan. In de warme zee voel je geen kwallen, maar plastic zakjes, bekertjes en flesjes. Zwemmen in de plastic soup. De meeste troep komt uit de rivieren, waar achteloos van alles in wordt gedumpt.

De lucht is evenmin schoon. De meeste bewoners verbranden hun afval dagelijks bij huis of achter hun warung (verkoopkraam). Ook hier voert plastic de boventoon. In hoofdstad Mataram (Lombok) staan dagelijks hoge concentraties dioxine op het menu, daar ben ik zeker van.

De bewoners van Bali en Lombok zijn verknocht aan plastic. In de winkel gaat elk artikel dat je koopt apart in een zakje. En het geheel weer in een grotere zak. Zelfs de was komt gesealed terug.

Als ik ooit eens een overheidscampagne ga opzetten, dan zou ik het daar willen doen.

Fotobijschrift: ,,Ja, zet dat maar op de foto’’, wijst een Australiër. ,,Dit zijn geen mensen, maar apen.’’

15 November 2016 - 09:06

Klaaikluteradiel of Bonifatiuslân?

Dongeradiel, Ferwerderadiel en Kollumerland fuseren en zoeken dus een nieuwe gemeentenaam. Op 15 maart mogen de inwoners in het stemhokje namen voorstellen. Ik word altijd enthousiast van zulke verkiezingen. Vijf jaar geleden, toen ik nog statenverslaggever was bij de Leeuwarder Courant, leverde een oproepje op mijn weblog Statenjacht schitterende reacties op.

Daarom nu opnieuw een oproep. Hoe moet de nieuwste fusiegemeente heten? Reageren kan op Twitter via @Statenjacht of op Facebook. In de randvoorwaarden die de drie gemeenten stellen valt op dat de naam ,,bruikbaar moet zijn in een formeel ambtelijke setting''. Hopelijk bedoelen de burgemeesters niet dat ze een ambtelijke naam zoeken.

Zelf zou ik een windstrekennaam betreuren. Zo'n compromisnaam als Súdwest-Fryslân (met verbindingsstreepje;-) word je toch niet blij van? In mijn weblog noemde ik dit cluster destijds Groot Sneek. Meer dan een nieuwssite leverde deze 'campagne' niet op.

Het woord is nu aan jullie! Uiteraard kom ik er hier op terug met een bloemlezing.

4 April 2016 - 11:42

Cruijff had beter gekund

Johan Cruijff was vroeger ook mijn grote idool. Dat velen rouwen om zijn overlijden kan ik me goed voorstellen. Maar zelf heb ik dat proces al veel eerder ondergaan. Stap voor stap.

Voor mij was Cruijff de grootste en mooiste voetballer ooit. De trainer Cruijff, de voetbalanalist of de taalgoochelaar waren daarvan slechts afgeleiden. Niet meer dan een aangename troost na zijn afscheid als voetballer.

Mijn rouwperiode begon toen Oranje de WK-finale in 1974 verloor. Cruijff was de beste maar won niet de grootste prijs. Dat hij vier jaar later niet meeging naar Argentinië was voor mij een ongrijpbaar drama. Dat Cruijff met Barcelona slechts één keer kampioen werd, was ook frustrerend. En dat hij vroeg stopte met voetballen op het hoogste niveau.

In extase raakte ik toen hij in Nederland terugkeerde en zich op de velden weer de onnavolgbare maestro toonde. In een schriftje vergeleek ik de toeschouwersaantallen van wedstrijden met en zonder Cruijff. Wat een impact had mijn held!

Maar het verdriet bleef altijd knagen. Dat is mijn mysterie van Cruijff. Hij had nog zoveel meer en beter gekund. Dat zijn definitieve afscheid nu zoveel losmaakt in de hele wereld, maakt mij extra trots op Johan Cruijff.